Tillbakablick !

riddarhyttan111006

Året som gått….

Nu har ett nytt år tagit vid och det är redan den 8 januari 2015…

Vad hände då under 2014 … ?

I mitten av Januari opererade jag bort en knöl på foten som har stört mig några år, det blev bara värre och värre och till slut var jag tvungen att ta tjuren vid hornen och göra något åt saken, jag som inte är så där jätteglad åt sprutor och knivar…Jag frågade om jag fick vända i dörren till operationssalen och det sa de att jag fick men de tyckte samtidigt det var synd när jag ändå var där, så det var bara att lägga sig på britsen och gilla läget och snart sov jag som en klubbad säl för att strax efter bli väckt och fick veta att det var klart och att allt hade gått bra. Härligt, nu återstod bara en lite längre konvalescens på ett par månader 🙂

Dagen efter for Peter och Chess till Finland för en date med Ruutipussi Limperi och hemma låg jag drogad av smärtstillande i soffan med foten i högläge. Min son var gullig och kom hem och hjälpte mig med pudlarna och Jesse och Mimmi var på pensionat de två dagarna som Peter och Chess var iväg.

Den 16 mars föddes 9 tervvalpar och jag var så glad över kullen. Senare så visade det sig att tre av valparna hade en hjärnskada som gjorde att de fick avlivas vid ca 6 veckors ålder. Det var inget ärftligt och de fick en diagnos;

Morfologisk diagnos/PAD:

Poliomyelo – och encephalomalaci i grå substansen (halsryggmärgen och pons) Orsak okänd. Bilden är inte typisk för någon känd sjukdom hos hundar. Jag gissade på vattenskalle, men det var bara en gissning från min sida

Ledsen och arg blev jag däremot då jag hörde rykten om spekulationer om vad det var och om eventuell ärftlighet då inte ens SVA hade kommit med svaret ännu. Det var tufft nog som det var… Desto gladare blev jag över deras svar då ingen ärftlighet fanns med i bilden, men orsaken var okänd. Det enda jag vet är att Chess stack för husse efter vilt i mitten av dräktigheten någon gång och kom tillbaka genomblöt och trött…. Tyvärr kunde inte jag gå så mycket själv då pga foten. Om det var på grund av det lär jag aldrig får veta.

De övriga 6 har utvecklats till underbara små hundar och alla verkar väldigt nöjda med valparna vilket gläder mig enormt mycket. En har redan klarat av en test för att bli internationell räddningshund och i vår får de göra intagningsprov. De andra 5 verkar även de  visa mycket fina anlag, sociala och lekfulla.

I mitten av maj flyttade alla 6 N barnen till sina nya fina hem.

Många Spinoyare har visat framfötterna under året både på tävling MH och MT och alla resultaten finns på hemsidan under tävlingar och jag har pöst över av stolthet.

Själva har vi också tävlat lite med bra resultat och även något mindre bra 🙂 Men i det stora hela så är jag väldigt nöjd då det mest har gått bra 🙂 !

I Juli var det dags för det sedvanliga kennellägret och återigen hade vi tre härliga dagar med mycket träning, god mat och trevligt umgänge.

Under senhösten började vi smida planer för en pudelkull men avstod då valparna skulle födas kring jul och då hade vi mycket annat att stå i. Däremot väntade jag på att Chess skulle komma igång och löpa igen så jag kunde planera lite. Hon började löpa i slutet av oktober så då visste jag att nästa löp beräknas bli i maj 2015.

I slutet av November åkte jag till Västerås för att fira min mamma på hennes 91 års-dag och jag är så glad att ha henne hos oss och hoppas på många fina år till tillsammans.

Vintern kom även detta år om än lite sent men nyåret kunde firas in i ett vinterlandskap även om det försvann rätt fort efteråt.

Mina planer 2015

Med Mimmi planerar jag elitstart i spår…om man kommer med.

Chess räknar jag också med att hinna starta i sök några gånger innan hon börjar löpa. förra året gick ju bra, två starter och två cert 🙂

MH för N kullen.

Valpkull på Chess och eventuellt en på Kaisa med (hennes andra och sista i så fall)

Jag letar fortfarande hane till Chess och jag har hittat några intressanta som jag tittar närmare på men jag har fortfarande inte bestämt mig helt ännu. Men någon riktigt bra kommer det att bli !

Hejdå för denna gång och med förhoppning att bli en flitigare bloggare 2015 🙂


Bettan