MH och Frankrike t o r på 5 dagar

 

Svalpardark-chess1 copy

Så var det då dags för MH på Mjölby BK för Chess valpar i N kullen. Det var väl inte det bästa vädret men det kunde också ha varit värre, med lite skydd av paraplyer så fungerade det fint att både fota och filma. Jag hade lejt bort det så jag kunde titta ordentligt. Stort Tack Ewa och Mats för hjälpen. Alla sköte sig jättebra någon enstaka skilde sig lite från någon annan men i stort sett mycket lika på tillgängligheten, leken och skotten. Jag har lagt upp spindeldiagrammet under tervueren/statistik på min hemsida och det ser mycket trevligt ut och jag är jättenöjd :). Tack alla ni för att ni ställde upp även att en del av er hade långt att åka. Ni är fantastiska !

När jag kom hem på lördagkvällen (30 maj) så hade Chess börjat att löpa…. då var det dags att starta planeringen för den över 200 mil (enkel) långa resan ner till Frankrike. Färja, Helsingborg-Helösingör och Rödby – Puttgarden och hotell för en natt i Frankrike bokades.

I torsdags den 11 juni startade vi (Susanne och jag).

Kl 7.00 startade vi hemifrån mig för att fortsätta ner till Helsingborg, därifrån tog vi färjan över till Helsingör…vidare ner genom Danmark till Rödby, med på nästa färja till Puttgarden, där det var fullt av japaner, japaner överallt. De var helt fascinerade av Chess och alla ville bli fotograferade med henne :)……vidare genom Tyskland för att till slut stanna i Göttingen för att sova. Det var inte helt självklart att få plats på första bästa hotell men till slut hittade vi ett lite dyrare som fungerade utmärkt och vilka frukostar sen….hur mycket som helst så man behövde inte åka hungrig därifrån:)

Vid 8 på fredag morgon var vi iväg igen och räknade med att komma fram till Tallende på kvällen. Familjen Barrat erbjöd oss att sova hos dem första natten och var fantastiskt gästvänliga.             Hur klarade vi oss då med språket då varken Susanne eller jag kunde någon franska och fransmännen inte talar engelska..eller iof väldigt väldigt lite. Om jag säger så här…Man klarar sig rätt bra med Google translate och Tomtom samt att jag har sån tur att ha kontakt med Simon som talar flytande franska och har hjälpt mig massor med översättningen av meddelandena mellan mig och Darks husse Denis. När det blev för svårt att förstå varandra så var det bara att ringa Simon så hjälpte han oss. Ett Stort TACK Simon, din hjälp har varit ovärderlig!

Lördag morgon tog Denis med oss på en fransk ringtävling 5 mil från där de bodde. Det var en son till Dark som skulle ta sin licens, jag är inte så insatt men jag tror att det är en form av behörighetsprov för att få tävla i ringsporten i Frankrike. Lite som BH provet för IPO.

Det var även andra raser med bl.a en boxer och en schäfer. Det var även en dotter med till Dark som jag missade då jag var och rastade Chess, men antar att det gick bra. Jag hann med att ta 2 bilder på henne i alla fall. Hon var visst väldigt duktig i agility och lydnad. Darks son Iouka klarade sig jättefint med 98 p av 100. Innan vi åkte hem till dom igen blev det en liten rundtur i deras vackra kommun Tallende. Eftersom Denis fru fyllde år just den dagen så blev vi bjudna på en fantastisk middag med tillbehör och allt. Vi kom verkligen rätt dag 🙂 (Tack Chess för att du valde att löpa just då) Efteråt så fick vi en rundtur i vackra regionen Auvergne för att avsluta en fika vid ett café vid foten av Puy de Dome som är en vulkan.

Tillbaka hem till Denis igen en sväng för att sedan åka till Clermont-Ferrand och checka in på hotellet. När allt var klart startade vi hemresan igen på söndag morgon. Två lyckade parningar fick vi till och nu hoppas jag på en fin kull valpar efter Berkana D’jo “Dark” och Wirabruks Cheza “Chess” :).

Vi åkte sammanlagt ca 120 mil på söndagen till Hannover. Vi stannade vid en rastplats och frågade om de visste något lämpligt hotell i närheten av Hannover efter att vi misslyckats med att hitta ett öppet gasthaus några km från tyska autobahn…..Hamburg säger killen…ytterligare 15 mil, det ville vi inte åka. Vi hade kört tillräckligt den dagen. Vi hade tur att träffa på ett par poliser utanför och de borde veta tyckte vi och de gjorde de. Vi skulle åka över en liten bro över autobahn (som egentligen inte var tillåtet sa dom…men kör där sa de åt oss 🙂 ) Sedan kör ni att par km tillbaka mot Hannover och svänger in mot “Messe” för att verkligen se att vi kom rätt kom de efter och stannade oss och pekade in vart vi skulle åka. Där fanns det tre hotell. De var verkligen snälla och hjälpsamma.

Måndag morgon startade vi med ytterligare en rejäl frukost, för att sedan köra vidare hemåt. En timme blev vi ståendes på Autobahn, troligen en bilolycka, det är väl snarare regel än undantag att det blir stopp emellanåt i Tyskland då trafiken är av en helt annan kalliber än den är på våra svenska motorvägar. men man tuffade till sig lite mer på hemvägen då man blivit van med den delvis tunga trafiken. Söndagen gick bra att köra på då lastbilar och långtradare inte var tillåtna.

Det gick segt genom Danmark då vi troligen lyckades bra med att komma i rusningen utanför Köpenhamn men väl på måndag eftermiddag kom vi till Sverige. Stannade vid tullen och visade Chess pass…. jag tror inte vi blivit stoppade om vi inte hade stannat själva…

Ett kort stopp för att Tanka sedan vidare mot Oskarshamn för att skjutsa hem Susanne, där fick jag lite kaffe och macka för att sedan fortsätta de sista 16 milen hem ensam. Jag var hemma 12 på natten till Tisdag och somnade som en stock.

Tisdagen ägnades åt att vila…både Chess och jag var rätt trötta, men nu är vi igång igen och ser med glädje tillbaka på de underbara dagarna i Frankrike hos dessa fantastiska människor som tog så väl hand om oss och visade en enorm gästfrihet. En upplevelse att minnas och ha med sig länge, länge. Längtar redan tillbaka…

Nu är Chess löp över och nu är det redan en vecka sedan hon parades första gången….:)

Bettan